Main Article Content

Abstract

The objective of the study was to analyze the ability of the Karya Tani group to utilize peanut and mung bean straw as green concentrate ingredients. The study was conducted at Mekarsari Village, Anyar District, Serang Regency. The qualitative study method used pilot techniques for peanut and mung bean cultivation. The findings revealed that (1) Peanuts planted with a spacing of 40x20 cm had the highest performance, but peanut plants planted with a spacing of 40x40 cm produced the majority of leaves, and the average height of peanut plants aged 50-55 days after planting was 58.3 cm with 360 leaves/plant; (2) The average size of mung bean plants 70 days after planting was 49 cm with 25 leaves/plant; (3) Peanut productivity of 1.9 tons/ha produces a stover of 0.7 tons/ha. Green bean productivity is 1 ton/ha with a stover weight of 1 ton/ha; (4) the Karya Tani group can utilize peanut and mung bean waste as green concentrate material. The nature of the utilization of peanut stover is complementary to Indigovera plants. With a total of 2.6 tons of stover, it can meet the needs of 139 sheep for two months. The Karya Tani Group should be sustainable in cultivating legume-sourced food crops and indigo vera development to maintain the availability of quality sheep feed.

Keywords

Straw Peanut Mung bean Green consentrate

Article Details

References

  1. Abdullah, L. (2014). Mewujudkan Konsentrat Hijau (Green Concentrate) dalam Industri Baru Pakan untuk Mendorong Kemandirian Pakan dan Daya Saing Peternakan Nasional. Orasi Ilmiah. Institut Pertanian Bogor.
  2. Aditya, D. (2022). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi Usahatani Kacang Hijau (Vigna radiata L.) di Desa Pulau Gambar Kecamatan Serbajadi Kabupaten Serdang Bedagai. Skripsi. Universitas Muhammadiyah Sumatera Utara.
  3. Budiasa I. K. M., Wirawan, I. W., & Suana, I. W. (2019). Produktivitas Pertanaman Campuran Rumput Unggul dngan Legum Lokal pada Lahan Galian C di Kabupaten Karangasem. Jurnal Pastura, 9(1), 44-48.
  4. Busyairi, A., & Laha, S. M. (2020). Penerapan Studi Lapangan Dalam Meningkatkan Kemampuan Analisis Masalah (Studi Kasus Pada Mahasiswa Sosiologi IISIP Yapis Biak). Jurnal Nalar Pendidikan, 8(1), 63-72.
  5. Getnet, M. (2019). Effect of Feeding Either Soybean or Groundnut Straw as Basal Diet on Feed Intake and Nutrient Utilization of Gumuz Sheep. Journak Veterinary Science, 6(2), 40-46.
  6. Hastuti, D., Endah S., & Renan S. (2020). Kajian Pemanfaatan Limbah Pertanian Sebagai Bahan Konsentrat Hijauan Pakan Ternak Kelinci. Jurnal Penelitian Agrisamudra, 7(2), 11-22.
  7. Hudori, H. A., Perlambang, R., Chairina, R. R. L., Sutantio, R. A., & Lestari, D. (2022). Manajemen Pakan Ternak Domba Untuk Meningkatkan Efisiensi Usaha di Peternakan Domba Sumbersari Kabupaten Jember. Jurnal Agrimas, 1(2), 42-46.
  8. Hutasoit, R., Tarigan, A., & Sirait, J. (2017). Tanaman Pakan Leguminosa dalam Sistem Integrasi dengan Perkebunan Jeruk. Jurnal Pastura, 7(1), 32-36.
  9. Hutasoit, R., Ginting, S.P., Tarigan, A., Sirait, J., Mubarak, A. S., Harahap, M. K., & Syawal, M. (2017). Petunjuk Teknis Budidaya Tanaman Pakan Indigoveras Gozoll Agribun dan Pemanfaatannya pada Ternak Kambing. Bogor: Pusat Penelitian dan Pengembangan Peternakan.
  10. Marhaeniyanto, E., Sri, S., & Ariani, T. M. (2020). Potensi Konsentrat Hijau untuk Pakan Kambing. Malang: CV IRDH.
  11. Munier, F. F. (2017). Mengenal Jenis Hijauan Pakan untuk Ruminansia di Kalimantan Tengah. Palangka Raya: Balai Pengkajian Teknologi Pertanian Kalimantan Tengah.
  12. Muzaiyanah, S., Artari, R., & Manurung, G. O. (2017). Karakteristik Pertumbuhan dan Hasil Empat Varietas Kacang Tanah (Arachis hypogea) di Tanah Entisol Ringan. Prosiding Seminar Nasional Agroinovasi Spesifik Lokasi Untuk Ketahanan Pangan Pada Era Masyarakat Ekonomi ASEAN, 1157-1163.
  13. Prawiradiputra, B. R., & Lukiwati, D. R. (2014). Pemanfaatan Sisa Hasil Dan Hasil Ikutan Tanaman Kacang-Kacangan Dan Umbi-Umbian Untuk Pakan Ternak. Seminar Hasil Penelitian Tanaman Aneka Kacang dan Umbi 2014, 899-907.
  14. Sampurna, I P. (2013). Kebutuhan Nutrisi Ternak. Bali: Universitas Udayana.
  15. Sodikin, A., Erwanto, & Adhianto, K. (2016). Pengaruh Penambahan Multi Nutrient Sauce Pada Ransum Terhadap Pertambahan Bobot Badan Harian Sapi Potong. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu, 4(3), 199-203.
  16. Sudrajad, P., & Sarjana. (2011). Pemanfaatan Brangkasan Kacang Hijau Sebagai Pakan Alternatif Kambing dan Domba Saat Musim Penghujan di Grobogan. Seminar Nasional “Dukungan Agro-Inovasi untuk Pemberdayaan Petani” Kerjasama UNDIP, BPTP Jateng, dan Pemprov Jateng, 859-865.
  17. Yendraliza. (2013). Pengaruh Nutrisi dalam Pengelolaan Reproduksi Ternak (Studi Literatur). Jurnal Kutubkhanah, 6(1), 21-26.
  18. Wea, R., Mangngi, R. Y. K., Bay, Y. Y., Badewi, B., Semang, A., Koten, B. B., & Wirawan, I. G. K. O. (2022). Kandungan Nutrien, Fraksi Serat dan Nutrient Value Ferkmentasi Jerami Kacang Tanah (Arachys hypogaea) pada Level Nira Lontar (Borassus flabellifer) yang Berbeda. Jurnal Livestock and Animal Research, 20(3): 275-283.
  19. Zuhri, M. H. (2019). Kandungan Nutrisi dan Kecernaan In Vitro Legum Pakan Ternak di Kawasan Nuklir Pasar Jumat. Skripsi. Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah.